vrijdag, augustus 17, 2007

Weekitem: Treinreis.
Elke week wil ik op dit blog een weekitem openbaren: een proeve van de fotografische interpretatie van 1 gegeven.
Het is een onderzoek naar beeld en snelheid van het (digitale) medium. Het zijn proeven, experimenten, verwacht dus niet doorwrochte en tot in de uiterste konsekwentie doordachte resultaten.
Deze week een beeldverslag van een treinreis die ik gisteren moest maken. Voor de verandering heb ik vooral naar buiten gekeken en niet naar mijn medereizigers. Met dank voor het idee aan
De Poëzie van het Treinreizen
Alle foto's: Diemen-Almelo-Zwolle-Diemen. 16-08-2007.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik dacht even dat ik naar het treinreizen-blog van Rino Feys aan het kijken was! Maar wat is dat toch een mooi onderwerp. Sowieso, kijken vanuit een raam.

Goed idee van dat weekitem. Maar is eigenlijk niet elke foto of elk foto-project een onderzoek naar beeld?

Jaap Bijsterbosch zei

1)Zoals ik in de tekst reeds meldde, ja ik heb laten inspireren door zijn blog, en nou es even niet naar medepassagiers gekeken, die er overigens niet veel waren, het was opmerkelijk rustig in de trein.
2)Iedereen die iets wil met fotografie pleegt bij het maken van elke foto een soort beeldonderzoek. Dat is een open deur. Maar ik probeer met een weekitem een echt onderzoek te plegen, niet de kwaliteit van het resultaat staat voorop zoals bij sommige opdrachten, maar vooral de droge uitkomst van het met een bepaald idee in het hoofd fotograferen van 1 gegeven in een korte tijd, met de bedoeling het zo snel moegelijk openbaar te maken. Dus geen tijd voor ampele overwegingen.

Anoniem zei

´een echt onderzoek´
dat levert uiteindelijk de meest interessante fotografie op.

Dit is niet flauw bedoelt(de reactie hiervoor ook niet). Fotografie is vaak zoiets toegepasts dat fotografen niet veel risico willen lopen, omdat het snel goed af moet zijn. Maar echt uitproberen en onderzoeken levert veel spannender dingen op!

Misschien zou je kunnen zeggen dat je weekitem een soort onderzoek is naar welk soort fotografie goed past voor internet. Ik ben benieuwd.