zondag, september 28, 2008

Diemer LandschappenTentoonstelling: Diemer Landschappen.
Als Jaap Bijsterbosch in 2004 in Diemen komt wonen, raakt hij al snel in de ban van de wonderlijke sfeer die het Diemer dorpslandschap voor hem uitstraalt. Hij heeft voortdurend het gevoel dat Diemen net niet af is. Dat gevoel legt hij neer in kleurenfoto's die in eerste instantie doodgewoon lijken: het zijn qua beeldopbouw bijna ansichtkaarten. Maar dan met onderwerpen die je niet vindt op ansichtkaarten: was hangt te drogen aan een balkon, een huis wordt te koop aangeboden, blikjes en papiertjes liggen in het riet. Hij documenteert het dorpslandschap en tegelijkertijd interpreteert hij. In zijn beelden krijgt het doodgewone soms vervreemdende trekjes. Het klopt vaak net niet.
Op het eerste gezicht ogen de foto's van Jaap Bijsterbosch weinig spectaculair. Strak georganiseerde composities die alledaagse plekken op de gemeentegrond van Diemen laten zien. Nieuwbouwwijken, de onderkant van een autosnelwegviaduct, parkeerplaatsen, een leeg speelpleintje. Geen mensen, wel sporen van menselijk leven.
Jaap Bijsterbosch (1951) is als fotograaf autodidact. Zijn werk is op vele plaatsen in binnen- en buitenland geƫxposeerd. Hij verkreeg vele opdrachten, oa van de provincie Noord-Holland, de Gemeente Amsterdam, de Stad Ut.recht. Zijn werk wordt regelmatig gepubliceerd. Hij is lid van de beroepsvereniging GKf. Hij geeft ondermeer les aan de Fotoakademie Amsterdam.
Vanaf 29 september tot en met 31 december 2008 zal er in het gemeentehuis van Diemen, D.J. Den Hartoglaan 1, een selectie uit zijn Diemer Landschappen worden geexposeerd. Deze tentoonstelling is te bezichtigen ma-vrijdag 9.00-16.00 uur.
De expositie wordt op zondag 28 september van 15.00 tot 17.00 geopend. De opening wordt verricht door Mevrouw drs A.E. Koopmanschap, Burgemeester te Diemen in aanwezigheid van de fotograaf. Jo Hameleers, kunstschilder en fotografieverzamelaar zal een toelichting op het getoonde fotowerk geven.
Foto boven: Tureluurweg 29,09/2006
Foto midden: Tureluurweg 23/10/2006
Foto onder: achterzijde Tureluurweg 14/10/2006

Geen opmerkingen: