woensdag, september 26, 2007

Vanwege Mama.

Van 5 oktober tot en met 20 november 2007 exposeert fotograaf Jaap Bijsterbosch het project:


“Vanwege Mama”


in de raamgalerie van Franjo Studio, 2e van der Helststraat 41, 1073 AH te Amsterdam.


Begin 2005 werd duidelijk dat de moeder van Jaap Bijsterbosch ongeneeselijk ziek was. Om het verdriet de baas te kunnen blijven besloot Jaap op 14 mei om dagelijks een foto te maken, van iets wat hem op die dag raakte of bezighield.
Hij fotografeerde niet zijn moeder, maar wel allerdaagse dingen in de wetenschap dat zijn moeder degene was van wie hij de gedrevenheid in het kijken naar de wereld had geërfd.
Op deze manier werden de foto's een eerbetoon aan zijn zieke moeder.
Op 17 juli overleed zijn moeder. Jaap besloot om het project een jaar door te laten gaan, mede om de dankbaarheid voor de gift van het leven tot uitdrukking te brengen.
Zijn moeder was een schat van een mens. Ook een rasoptimiste met een grote levenskracht. In de serie “Vanwege Mama” wil de fotograaf de kijker iets van het gemeenschappelijke levensgevoel van moeder en zoon laten meebeleven. Heelaas heeft zijn moeder de serie nooit gezien.
In de raamgalerie van Studio Franjo laat Jaap 80 van de 365 dagboekfoto's zien. Elke dagboekfoto is vergezeld van een datumaanduiding en een korte omschrijving, zodat de kijker het jaar enigszins kan reconstrueren. Op de achtergrond, door een opening in de raamgalerie kijkt de moeder van Jaap glimlachend toe.

De expositie is elke dag van 9.00 tot 23.00 uur te bezichtigen.

Geen opmerkingen: