maandag, april 09, 2007

Nog een keer Jo Hameleers.

Voor Jo maak ik de fotografische reproducties van zijn schilderijen. Dat gebeurt in zijn atelier. We zetten het schilderij op een ezel, en ik fotografeer het. Redelijk recht, en redelijk formaatvullend. Wel zorg ik er voor dat het licht klopt. Bij Jo's atelier is dat gemakkelijk met een groot raam op het noorden.
Achteraf zet ik in de computer de puntjes op de i. Een heel verschil met vroeger, toe het met diafilm moest, schilderijen heel waterpas moesten, en de uitsnede exact moest kloppen, in ieder geval recht moest zijn. Hier onder zie je boven het schilderij op zijn kant op de ezel liggen, daaronder de reproduktie, zoals die ook op de uitnodiging staat. Verder een aankondiging en nog een foto uit mijn serie.
Jo Hameleers in de Amstelkerk.

Van 12 tot 27 april laat Jo Hameleers nieuwe schilderijen zien in de Amstelkerk te Amsterdam.
Jo Hameleers woont en werkt sinds 1974 in Amsterdam. Begin dit jaar verhuisde hij zijn atelier naar de Kerkstraat vlakbij de Amstelkerk. Dit is zijn 55ste expositie.
Hameleers is autodidact, autonoom en eigenzinnig. Hij hecht aan het orgineel en aan de magie van de zichtbare verfstreek. Hij schildert vaak menselijke figuren, verdwaald in een wonderlijk universum.
De schilderijen ogen soms kinderlijk eenvoudig. Dat zijn ze niet. “Kijk”, zegt Hameleers, “Alleen als je kijkt, gebeurt er iets”.

Fotograaf en vriend Jaap Bijsterbosch, die al enige tijd de fotografische reprodukties van Jo's werk verzorgt, was onder de indruk van de bijzondere sfeer van het oude atelier van Jo. Hij legde die unieke persoonlijke plek vast in een aantal gevoelige foto's.
“Eigenlijk zijn mijn foto's van het atelier portretten van Jo”.
Op de tentoonstelling is een kleine selektie uit deze serie foto's te zien.

Amstelkerk
Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam
open:
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
1 opmerking:

Anoniem zei

Schitterend !!!